Verloop van je bevalling

Start of loos alarm?

De laatste weken van je zwangerschap heb je het waarschijnlijk al vaker gevoeld, je buik wordt hard en voelt wat oncomfortabel. Het is het samentrekken van je baarmoeder en wordt ook wel een ‘harde buik’ genoemd. Onder invloed van je hormonen gebeurt dit meestal meerdere keren per dag. Soms voel je er niets van en andere keren kan het een vervelend gevoel zijn. Deze samentrekkingen zijn nog geen echte weeën en is dus nog geen teken dat de bevalling begonnen is.

Harde buiken hebben geen regelmatig patroon, worden niet pijnlijker en nemen vanzelf af als je rust neemt.

Ook het verliezen van je slijmprop is niet een teken dat de bevalling diezelfde dag gaat beginnen. Soms is ook dit een vals alarm.

Het begin

Al die maanden heb je er verwachtingsvol naar uitgekeken en dan is het zover, je bevalling is begonnen.
De meeste bevallingen beginnen met weeën, een enkele keer met het breken van de vliezen.

In het begin zijn de weeën meestal nog kort (<60 seconden), onregelmatig en nog niet zo krachtig. Je kunt vaak nog gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent. Hooguit zul je tijdens de wee even stilstaan om het gevoel weg te laten trekken.
Langzaam zal je merken dat er meer regelmaat in komt. Waar de weeën eerst ongeveer om de 10-15 minuten kwamen, komen ze nu om de 5 minuten. Ook de kracht neemt hierbij toe en je moet je echt gaan concentreren op je ademhaling en ontspanning tijdens een wee. Dit is vaak het teken van het begin van de bevalling.

Als je vliezen breken, is dat een duidelijk startpunt van je bevalling. Kijk altijd naar de kleur van het vruchtwater, dat hoort helder te zijn. Is het vruchtwater anders van kleur, zoals geel of groen, is dat altijd een reden om direct te bellen. Na het breken van de vliezen, starten de weeën meestal binnen een paar uur.

Weeën

Een wee is een samentrekking van je baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik, vergelijkbaar met de pijn zoals je bij een menstruatie kunt ervaren, maar dan sterker. Het gevoel komt op, wordt sterker en neemt weer af. Meestal ervaar je de pijn van de wee in je onderbuik. Maar het kan ook uitstralen naar je onderrug of naar je bovenbenen.

Omgaan met pijn

Sommige vrouwen vinden de pijn van de weeën goed te verdragen, anderen ervaren het zwaarder.
Gelukkig zijn er verschillende dingen die je, samen met je partner, kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen.

Wanneer al deze methoden je onvoldoende helpen en de pijn je teveel wordt, kan je ook kiezen voor pijnbehandeling met medicijnen. Hiervoor ga je naar het ziekenhuis. Op het spreekuur bespreken we uitgebreid de mogelijkheden voor het verlichten van de pijn zodat je goed voorbereid aan je bevalling kan beginnen.

Ontsluiting

Weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond zich opent tot uiteindelijk 10 centimeter. Dit wordt de ontsluiting genoemd. Om tot de volledige ontsluiting van 10 cm te komen, heb je krachtige weeën nodig. Deze weeën komen regelmatig, zo om de 3 a 4 minuten en duren per wee ruim 1 minuut. Je voelt ze als een krampend gevoel in je onderbuik en soms ook in je onderrug of bovenbenen.

Persen

Als je volledige ontsluiting hebt, is er genoeg ruimte om je baby geboren te laten worden. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Je voelt dat het steeds lastiger wordt om de weeën weg te zuchten. Op de top van de wee voel je de drang om mee te drukken. Dit wordt steeds sterker en uiteindelijk kan je dit niet meer tegenhouden en mag je mee gaan persen. Deze fase noemen we de uitdrijving.
De geboorte van jullie kindje komt nu echt in zicht. Als je gaat bevallen van je eerste kindje duurt deze fase gemiddeld een uur. Wanneer je al eens eerder bevallen bent, gaat duurt dit vaak korter.
Na het al die tijd wegzuchten van de weeën, kan het even omschakelen zijn om nu actief mee te persen. Maar, de meeste vrouwen ervaren deze fase als een echte eindsprint, met nieuwe kracht en energie, om eindelijk jullie kindje te verwelkomen.

Geboorte

En dan, na al dat harde werk, is je baby er! Verbijstering, opluchting, blijdschap en verwondering, wat een bijzonder moment.

Je kindje wordt meteen op je borst gelegd voor jullie eerste kennismaking. Heerlijk warm op jou wordt de baby afgedroogd en toegedekt met een droge, warme doek. Als alles goed gaat, mag hij of zij daar het komende uur heerlijk blijven liggen zodat jullie alle kans krijgen voor dat eerste bijzondere moment samen.

Bevalling - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Moederkoek (placenta)

Na de geboorte van je baby zijn de weeën ook gestopt. Maar na een tijdje, meestal binnen 30 minuten, begint je baarmoeder weer één of meerdere keren samen te trekken. Dit gebeurt om de placenta (moederkoek) los te maken en geboren te laten worden. De navelstreng, moederkoek en vliezen worden als een geheel ‘geboren’, dit voelt bijzonder maar is meestal niet pijnlijk.

Hechtingen

Hierna zal je verloskundige nog controleren of je gehecht moet worden. Tijdens de geboorte kan het namelijk voorkomen dat je huid van je vagina inscheurt. Voor het hechten wordt je huid verdoofd waardoor je het minder tot niet voelt.

En dan het moment voor nog meer mooie foto’s, het wegen, meten en bekijken van jullie baby. Meer informatie hierover is te lezen bij het onderwerp kraamtijd.

Wanneer bellen?

Telefoonnummer: 06-20080015

  • Altijd als je ongerust bent of je je zorgen maakt
  • Bij een uur lang weeën om de 4 minuten en die 60 seconden duren
  • Gebroken vliezen; (probeer wat vocht op te vagen in een glaasje)
    • Helder vruchtwater; bel overdag altijd
    • Geel, groen, bruin vruchtwater; meteen bellen, ook ’s nachts.
      Bel direct als het hoofdje van de baby nog niet ingedaald was bij de laatste controle
  • Veel helderrood bloedverlies (meer dan een normale menstruatie)
  • Als je vóór je 37e zwangerschapsweek weeën krijgt of je vliezen breken

Ervaringen

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow