Je baby voeden

Borstvoeding

Voedingskeuze
De keuze voor het geven van borstvoeding maken de meeste moeders al voorafgaand aan de zwangerschap. Er is geen lichamelijke voorbereiding nodig voor het geven van borstvoeding. Bij 98% van de moeders zal er voldoende, voedingsrijke moedermelk op gang kunnen komen. Een beetje voorkennis over het voeden aan de borst kan wel meehelpen aan een goede start.
Het geven van borstvoeding is een natuurlijk vervolg van de zwangerschap en verloopt meestal probleemloos. Je baby krijgt via de moedermelk alle benodigde voedingsstoffen binnen die zich elke voeding aanpassen aan de behoeften van je baby. Onder andere door de aanwezige antistoffen in de moedermelk geef je je baby de beste ondersteuning voor een optimale groei en ontwikkeling. Vanwege de gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als kind is het voedingskeuze nummer 1.

Je baby voeden - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

De eerste keer aanleggen
Direct na de geboorte is er al moedermelk in je borsten aanwezig, deze eerste melk noemen we colostrum. Het is super gezond, vol met de eerste belangrijke vitamines, afweerstoffen en voedingsstoffen.

Binnen het eerste uur na de geboorte kan je baby al zelf aan de borst drinken. Als jullie beide aan het bijkomen zijn van de bevalling, wordt je baby steeds meer alert en gaat op zoek naar de borst. Door de aangeboren reflexen kan hij/zij deze meestal zelf vinden en al goed aanhappen. Mocht je daar wat ondersteuning bij nodig hebben, zal je verloskundige of kraamverzorgende je natuurlijk begeleiden.

Hoeveelheid moedermelk
Door je baby vaak aan de borst te leggen, dit is in de eerste dagen ongeveer 8-12 keer per 24 uur, wordt er steeds meer moedermelk aangemaakt. Je lichaam reageert namelijk op de vraag van de baby, hoe vaker de baby aan de borst drinkt, hoe meer moedermelk je gaat aanmaken. Het is een systeem van vraag en aanbod.

Het advies is om je baby te voeden op verzoek.  Dit betekent dat er geen vaste voedingstijden zijn en je baby mag drinken als hij dat aangeeft. Dit zie je aan de zogenoemde voedingssignalen, je baby is wakker, sabbelt op een handje, maakt zoekende bewegingen met het hoofd en smakgeluidjes. Een prachtig moment om aan te leggen.

Aanleggen
Een pasgeboren baby heeft verschillende aangeboren reflexen om zelf aan de borst te kunnen drinken. De zoek-, zuig- en slikreflexen worden optimaal ingezet als de baby een grote hap maakt en hiermee de tepel en een deel van de tepelhof aanhapt. Dit hoort geen pijn te doen! Ervaar je wel pijnklachten, geef dit altijd aan zodat je verloskundige of kraamverzorgende samen met je kan kijken wat er verbeterd kan worden.

Hoe lang en hoe vaak
Een gezonde voldragen baby zal meestal twee borsten per keer drinken, soms maar één per voeding. Dit is allebei goed en kan in de loop van de tijd ook weer veranderen. Een baby kan dit zelf voldoende aangeven en zal om de tweede borst ‘vragen’ als hij niet genoeg heeft. De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften. Meestal zal dit ongeveer tussen de 6 en 12 voedingen per 24 uur zijn.
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Maar of je korter of langer voedt mag je natuurlijk zelf weten. Dit zolang het fijn is voor jou en je kindje. De gezondheidsvoordelen blijven altijd, ook (of misschien wel juist) als je langer voedt dan een half jaar.

Meestal geeft het voeden aan de borst geen problemen. Echter, wanneer er vragen, onzekerheden of problemen zijn, is er de mogelijkheid om lactatiekundige zorg in te schakelen. Tijdens een consult aan huis krijg je praktische tips en adviezen persoonlijk op jullie afgestemd. Het doel daarbij is een ontspannen moeder en baby die vol vertrouwen samen verder kunnen.

Kunstvoeding

Als je ervoor gekozen hebt om je kindje met kunstvoeding te voeden, kun je uit veel merken en soorten melk kiezen. Ook hierbij geef ik je graag advies. Weet dat alle merken die op de Nederlandse markt zijn, voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Ook kunstvoeding van huismerken is van goede kwaliteit. Let erop dat je type 1 melk geeft, die is bedoeld voor baby’s tot zes maanden.

Sla nog niet groot in qua flessen en spenen; in de kraamweek ontdek je waar jouw kindje het beste mee drinkt en kun je daar meer van kopen. Het is prima om te beginnen met 2 flessen en 2 spenen. Kies voor een speen met 1 gaatje, die is bedoeld voor jonge baby’s.

Kunstvoeding - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Ervaringen

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren