Prenatale screening

Je mag zelf kiezen of je je baby tijdens de zwangerschap wilt laten onderzoeken op bepaalde aangeboren afwijkingen. Het uitvoeren van dit onderzoek noemen we prenatale screening.

Tijdens de eerste controle en de intake gaan we hier samen verder op in. Je krijgt alle benodigde informatie en voorlichting zodat je, samen met je partner, de voor jullie juiste keuze kan maken. Alle vragen mag je stellen en ik begeleid je in het proces tot het maken van de keuze.

Verloskundige Femke intakegesprek

Er zijn twee soorten screening:

  • Onderzoek naar Downsyndroom (trisomie 21), Edwardssyndroom (trisomie 18) en Patausyndroom (trisomie 13); dit kan door middel van het NIPT onderzoek.
    Je laat dan onderzoeken of je baby mogelijk een van deze syndromen heeft. Dit onderzoek vindt al vroeg in de zwangerschap plaats, het NIPT onderzoek is mogelijk vanaf 10 weken zwangerschap.
    De uitslag duurt maximaal 10 werkdagen.
  • Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 en 20 weken echo
    Deze echo’s vinden plaats in een echocentrum (Espérance, locatie Lent of Arnhem-Zuid). De 13 weken echo in de periode 12+3 en 14+3 weken zwangerschap en de 20 weken echo tussen 19 en 20 weken zwangerschap. Je krijgt meteen de uitslag.

Wil je alle informatie nog eens nalezen? Dit kan in de folders die je meekrijgt tijdens de eerste controle maar ook via de volgende links:

www.pns.nl
www.meerovernipt.nl

Ervaringen

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren