Zwangerschap

Eerste controle

Je eerste controle vindt plaats als je ongeveer 7-8 weken zwanger bent. Deze afspraak is heel bijzonder, want als je dat wilt, kan ik al een echo maken om te zien of het hartje van je baby klopt.

Verder krijgen jij en je partner informatie over de praktijk, kan je al je eerste vragen stellen en gaan we in op de mogelijkheden van prenatale screening. Dit zijn onderzoeken die je kan laten verrichten tijdens de zwangerschap (NIPT en/of de 13 en 20 weken echo). Voor meer informatie hierover zie prenatale screening.

Controles - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Intake

De volgende afspraak plannen we in als je 10-12 weken zwanger bent.

We starten met het maken van de termijnecho, deze echo kan meestal via je buik gemaakt worden. Als eerste gaan we op zoek naar het kloppende hartje. Als we dat gezien hebben wordt de lengte van de baby gemeten waardoor we de uitgerekende datum kunnen vaststellen.

Daarna bespreken we de vragenlijst die je van te voren ingevuld heb. Deze vragen gaan over de gezondheid van jou, je partner en van jullie beide families. Denk daarbij aan allergieën, medicatiegebruik, operaties, (erfelijke) ziekten en aangeboren aandoeningen in de familie.

Verder gaan we ook in op leef- en voedingsgewoonten, zoals voldoende beweging, je werk, gezonde voeding, maar ook of je rookt of alcohol gebruikt tijdens je zwangerschap. Dit laatste wordt natuurlijk afgeraden.

Ben je al eerder zwanger geweest of bevallen? Dan bespreken we hoe dat gegaan is.

Blijkt dat er een medische reden is, dan plannen we een afspraak bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. We overleggen dan of het nodig is dat de gynaecoloog alle zorg voor jou en de baby overneemt of dat de zorg gezamenlijk bij ons als verloskundigen kan doorgaan.

Eerste echo verloskundige

Vervolgcontroles

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig voor controle naar de praktijk.

We bespreken hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap beleeft en er is voldoende ruimte om al je vragen te stellen.
Bij elke afspraak wordt je bloeddruk gemeten, een enkele keer je gewicht gemeten, onderzoek van je groeiende buik (groei, ligging van de baby) en luisteren we altijd naar de hartslag van je baby.
Natuurlijk is je partner ook van harte welkom om met elke controle mee te komen. Want hoe bijzonder is het om samen het hartje van jullie baby te horen kloppen? En als jullie al kinderen hebben, mogen zij ook mee komen om naar het hartje te luisteren van hun baby broertje of zusje.

Bij elke controle krijg je informatie die past bij dat moment van je zwangerschap. Dus in de eerste maanden bespreken we bijvoorbeeld het gaan regelen van kraamzorg en de kinkhoestvaccinatie. Rond 32 weken zwangerschap gaan we uitgebreid in op de komende bevalling.

Bij 36 weken zwangerschap plannen we een liggingsecho. Daarbij kijken we of de baby met het hoofdje naar beneden ligt maar wordt ook de groei gemeten.

Ervaringen

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst