Voedingsadvies

Nu je zwanger bent is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan je doen door gezond en gevarieerd te eten. Zo krijgt je baby alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om goed te groeien.
Om te weten wat gezonde en gevarieerde voeding is, heeft het Voedingscentrum de Schijf van Vijf ontwikkeld. Maar juist tijdens de zwangerschap zijn er extra adviezen.
Tijdens je zwangerschap heb je bijvoorbeeld meer foliumzuur en vitamine D nodig dan je uit je eten kan halen. Neem daarom elke dag extra vitamine D, in de vorm van druppels of tabletten en tot 10 weken zwangerschap ook elke dag foliumzuur.

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten. Toch zijn er een paar producten die niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Voorbeelden hiervan zijn; rauw vlees, rauwe vis, rauw ei en producten met rauwe melk. En vanwege mogelijk schadelijke stoffen geen roofvissen (zoals tonijn), lever, alcohol of kruidenpillen.

Het voedingscentrum heeft een handige en betrouwbare App ontwikkeld. Deze app heet ZwangerHap en is gratis te downloaden. Hiermee kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan zie je wat je allemaal nog wél gewoon kan eten als je zwanger bent.

Voedingsadvies Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst - 01

Roken, alcohol, drugs

Gelukkig weten de meeste mensen het wel; alcohol, roken en drugs is ongezond en kan gevaren met zich meebrengen. Zeker als je zwanger bent, is het advies hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Als je zwanger bent, brengt het gebruik hiervan, namelijk risico’s met zich mee.

Stoppen met roken kan moeilijk zijn. Ook al weet je dat het niet gezond is voor jezelf en je baby. Toch zijn er elke dag mensen die stoppen, waarom zou jij het dan niet kunnen? Er is veel informatie beschikbaar over roken, alcohol en drugs. Er zijn ook heel veel manieren om je te ondersteunen bij het stoppen. Geef het aan, vraag hulp en we gaan ervoor!

Wil je meer lezen over alcohol, roken en drugs vóór, tijdens en na de zwangerschap? Download dan de informatie brochure op trimbos.nl via de knop hieronder.

Ervaringen

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow