Miskraam

Maak je je zorgen over je prille zwangerschap, bijvoorbeeld omdat je bloedverlies hebt of pijnlijke buikkrampen? Door de zorgen en vragen kun je je onzeker voelen. Weet dan dat ik voor je klaar sta. Ook al ben je nog niet ingeschreven bij mijn praktijk. Twijfel niet langer maar neem contact op zodat we samen kunnen kijken wat er aan de hand is.

Bloedverlies komt in de zwangerschap vaker voor. Gelukkig betekent dit lang niet altijd dat je een miskraam krijgt, ongeveer 50% van de zwangerschappen met bloedverlies verlopen verder probleemloos.

Heb je maar een beetje bloedverlies zonder buikpijn, dan is dat vaak een goed teken.

Maar niet elke zwangerschap gaat goed. Helaas krijgen veel vrouwen te maken met een miskraam, dit komt voor bij 1 van de 10 zwangerschappen. Weet dat er niets is wat je zelf kan doen om een miskraam te voorkomen of tegen te houden.

Miskraam - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij de jonge baby en is vaak al eerder gestopt met groeien. De grootste reden hiervoor is een afwijking van de eicel vlak voor de bevruchting.

Als je een miskraam hebt, gaat je baarmoeder krampen om het vruchtzakje eruit te laten gaan.  Deze krampen veroorzaken de buikpijn. Meestal krijg je dan ook helderrood bloedverlies. Hoe een miskraam verloopt, hangt met name af van de duur van de zwangerschap.

Soms komt de buikpijn en het bloedverlies niet meteen vanzelf op gang. Je ziet dan pas tijdens de eerste echo dat het hartje van de baby niet meer klopt. Wat is dat schrikken, een onverwachts en verdrietig moment.

Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Afwachten; natuurlijke manier
  • Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis
  • Ingreep in het ziekenhuis (curettage)

We zullen deze drie mogelijkheden samen uitgebreid bespreken zodat je een keuze kan maken die het best bij je past.

Bel direct 06-20080015 bij:

  • Hevig bloedverlies
  • Hevige buikkrampen
  • Koorts (boven de 38,0 C) tijdens of na de miskraam
  • Als je je niet goed voelt; duizelig of het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen
  • Ongerustheid
  • Blijvend bloedverlies en krampen na de miskraam

Het doormaken van een miskraam is intens en brengt vaak verdriet met zich mee. Zowel lichamelijk maar ook emotioneel kan het een flinke impact op je hebben. Je hebt tijd nodig om te herstellen en het te verwerken. Hoe lang die periode duurt, is voor iedereen anders. Wat vaak wel hetzelfde is, is het gevoel van gemis omdat je zwangerschap zo onverwachts is geëindigd. Je kunt je letterlijk en figuurlijk ‘leeg’ voelen.

Geef jezelf de tijd om te rouwen en deel je verdriet met anderen. Weet dat je niet alleen bent want jaarlijks krijgen zo’n 25.000 vrouwen met een miskraam te maken.

Miskraam - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst 02

Zwanger worden na een miskraam

Je kunt, als je wilt, direct weer zwanger worden na een miskraam. Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten. Misschien wil je eerst lichamelijk en emotioneel herstellen. Wanneer je er weer klaar voor bent is persoonlijk. Dat bepaal je zelf, samen met je partner.
Bij vragen over een nieuwe kinderwens ben je van harte  welkom om een afspraak te maken voor het kinderwensspreekuur. We bespreken dan al je vragen, en je krijgt betrouwbare informatie over het zo gezond mogelijk beginnen aan een nieuwe zwangerschap.

Ervaringen

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow