Na de eerste week

Meestal op de 8e dag na je bevalling neem je afscheid van je kraamverzorgster. Samen met je partner sta je nu alleen voor de zorg voor je baby. Maar dat gaat jou helemaal lukken. In de eerste week heb je alles geleerd over het verschonen, voeden en in bad doen van je baby. Je mag vanaf nu gaan vertrouwen op je moedergevoel, want dat zit helemaal goed.

En mocht je toch nog ergens mee zitten, als verloskundige ben ik nog op de achtergrond aanwezig. Als je vragen hebt die te maken hebben met je bevalling of kraamtijd mag je me in die eerste weken daarna altijd bellen.

Na de eerste week - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Huisarts

Ook kan je contact opnemen met je huisarts. Je huisarts is er voor de medische zorg voor jou én voor je baby. Dus heb je het idee dat je baby ziek is, neem dan altijd contact op met je eigen huisarts.

Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

Als je baby ongeveer 1,5 week oud is, komt de verpleegkundige van het Centrum Jeugd en Gezin voor een eerste controle bij jullie thuis. Je kent het wellicht beter als het consultatie bureau, de naam die voorheen altijd gebruikt werd. Zij maakt hiervoor eerst een afspraak . Tijdens dit huisbezoek krijg je uitleg over de werkwijze en taken van het CJG, kan je al je vragen stellen en meestal wordt je baby ook gewogen. Het CJG begeleidt de zorg voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. De komende vier jaar ga je met je kindje regelmatig naar het consultatiebureau toe voor het meten van lengte en gewicht, de ontwikkeling en de vaccinaties tegen verschillende kinderziektes. Je kunt er terecht met al je vragen over de groei en ontwikkeling van je kindje.

Nacontrole

Voor de nacontrole kom je nog één keer naar de verloskundigenpraktijk. Je kindje is dan ongeveer zes weken oud. En hoe bijzonder is dat, je hele zwangerschap droeg je je baby in je buik en nu kan zij in de wandelwagen of draagdoek met je mee. Als verloskundige vind ik dat ook altijd een bijzonder moment en zo leuk om jullie dan samen nog eens terug te zien!
We kijken terug naar hoe je je zwangerschap, bevalling en kraamtijd hebt ervaren. Maar bespreken ook hoe je herstel verloopt, hoe je het ouderschap ervaart en natuurlijk kan je al je vragen stellen.

Anticonceptie

Het is misschien niet het eerste waar je aan denk wanneer je net bevallen bent. Toch bespreek ik al tijdens je kraambed met je wat je wilt qua anticonceptie.
Vóórdat je namelijk je eerste menstruatie hebt, en dat kan al na zo’n zes weken gebeuren, heb je al een eisprong en ben je weer vruchtbaar.
Wat anticonceptie betreft zijn er veel mogelijkheden, met ieder hun eigen voor- en nadelen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je kiest wat bij jóu past. Daar help ik je graag mee.

Buik Baby Borst biedt je vanaf maart 2021 ook een volledig anticonceptieconsult aan. Dan bespreken we uitgebreid je wensen en breng ik belangrijke aspecten van je gezondheid in kaart om tot een voor jou optimale keuze te komen.
Kies je voor ‘de pil’ of een spiraal? Tijdens het anticonceptiespreekuur kan deze voor je worden voorgeschreven en als het een spiraal betreft ook dezelfde afspraak geplaatst worden.

Ben je nog nooit bij mij in zorg geweest, maar vind je het wel fijn om deze intieme zorg van een verloskundige te krijgen?
Dan ben je van harte welkom om een los anticonceptieconsult te boeken!

Ervaringen

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren