Kinkhoestvaccinatie

De kinkhoestvaccinatie wordt ook wel de 22 weken prik genoemd.

Een pasgeboren baby is nog niet beschermd tegen kinkhoest en kan zelf pas gevaccineerd worden op de leeftijd van twee maanden. Dat betekent dat ze de eerste maanden nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest en juist dan zijn ze extra kwetsbaar.

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie en zorgt voor ernstige hoestklachten die lang aanhouden. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

Je kunt je baby tegen kinkhoest beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dan kan vanaf de 22e zwangerschapsweek.

Kinkhoestvaccinatie - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Je baby heeft dan voldoende antistoffen vanaf dag 1 tot en met de eerste maanden van zijn leven, totdat hij zelf een vaccinatie krijgt.

De vaccinatie is veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan.

Er zijn enkele bijwerkingen bekend zoals hangerigheid, hoofdpijn en een pijnlijke arm door de prik. Deze zijn meestal mild en gaan vanzelf over.

Ervaringen

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren