Kraamtijd

En dan is het zover, je kunt eindelijk jullie kindje in je armen houden. Wat een bijzonder, intens en prachtig moment.

Het gouden uur

Het eerste uur na je bevalling wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd.
Meteen na de geboorte wordt je baby op je blote borst gelegd. Het is het eerste moment dat je je kindje in je armen kan sluiten. Als alles goed gaat met jou en je baby, mag hij daar in ieder geval het eerste uur heerlijk blijven liggen. Dit huid op huidcontact is heel waardevol.
Je pasgeboren baby voelt jouw warme huid wat hem helpt warm te blijven. Door het zien, voelen en ruiken van jou als zijn mama kan je baby bijkomen van de geboorte en heerlijk ontspannen. Het is letterlijk jullie eerste ontmoeting en vormt de basis voor de hechting tussen jou en je baby. Dit moment kan niet lang genoeg duren.
Voor deze eerste bijzondere ontmoeting zorgen we voor voldoende rust en daarvoor nemen we de tijd die nodig is. Ongestoord met elkaar kennis kunnen maken is één van onze speerpunten als verloskundige.

Kraamtijd - Gouden uur - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

De eerste voeding van je baby

Wat ook prachtig is om te zien, is dat de meeste baby’s in dat eerste gouden uur steeds wat actiever worden. Het huid op huidcontact zorgt ervoor dat de natuurlijke reflexen van je baby gestimuleerd worden om op zoek te gaan naar de borst. Je baby gaat zich wat afzetten met zijn beentjes om dichterbij de borst te komen, je ziet het hoofdje zoekend rondkijken en zijn mondje begint wat happende bewegingen te maken. Alles in werking op zoek naar de eerste keer aan de borst.

Soms is er een klein beetje hulp nodig, maar de meeste baby’s happen zelf goed aan de borst. Met de eerste krachtige drinkbewegingen krijgt je baby ook al meteen de eerste moedermelk. Deze eerste moedermelk noemen we colostrum. Dit is een ‘gouden’ voeding boordevol antistoffen, vitamines en mineralen.

Controles van je baby

  • Liggend op jouw borst wordt je baby afgedroogd en met warme doeken toegedekt, dit alles om hem te helpen heerlijk warm te blijven.

  • Tijdens het eerste uur kan je baby de eerste voeding krijgen. Bij borstvoeding gebruikt je baby zijn natuurlijke reflexen om naar de borst toe te kruipen en zelf aan te happen.
    Wanneer je kiest voor het geven van flesvoeding mag je je baby zijn eerste flesje geven.

  • Bij je baby wordt de hartslag, ademhaling, kleur, spierspanning en reflexen gecontroleerd. De punten voor deze controles bepalen de Apgar-score. Een score die aangeeft of je baby een goede, gezonde start gemaakt heeft in de eerste 10 minuten na zijn geboorte.
  • De eerste minuten na de geboorte kan je de hartslag van de baby nog voelen in de navelstreng. Als de navelstreng is uitgeklopt, is het tijd om deze door te knippen. Je kiest zelf wie dat doet.
  • Als het gouden uur voorbij is, is er tijd en ruimte om de baby te onderzoeken. Van top tot teen bekijken we of er geen bijzonderheden zijn. Natuurlijk hoort hier ook het wegen en meten bij.
  • Je baby krijgt een druppeltje vitamine K in zijn mondje. Dit is voor het ondersteunen van de bloedstolling.

Kraamtijd

De eerste 10 dagen na je bevalling noemen we de kraamtijd. Een bijzondere periode waarin je de tijd kan nemen om te herstellen van je bevalling, je baby te leren kennen en te wennen aan het zorgen voor je baby. Het is een mooie, intensieve en soms ook emotionele periode.
Natuurlijk sta je hier niet alleen voor, want ook in deze periode begeleiden wij je graag. Samen met de kraamverzorgende ondersteunen en begeleiden we jou en je gezin om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende is de eerste 8 tot 10 dagen dagelijks een aantal uur bij jullie thuis.

Als verloskundige komen wij in deze eerste week regelmatig op huisbezoek om te horen hoe het met jullie gaat. Daarbij is er aandacht voor jou als pas bevallen moeder, jullie baby én je partner. En als er al een oudere broer of zus is, wordt daar ook tijd voor genomen. Want hoe bijzonder is dat, zomaar ineens een babybroertje of -zusje in huis.

Kraamtijd - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Kraamtranen

De eerste tijd met je baby kunnen er allerlei emoties voorbij komen. Het is bijzonder, soms wat onwennig en overweldigend tegelijk. En er is zoveel gebeurd; je bent bevallen, je hebt je baby voor het eerst in je armen gekregen, je lijf is aan het herstellen en je hebt ineens 24 uur per dag de zorg voor jullie baby’tje.

Daarnaast voel je je vaak erg moe. De zorg voor je baby gaat ’s nachts ook door, waardoor je slaap vaak meerdere keren onderbroken wordt. Je vermoeidheid komt ook nog eens samen met een flinke verandering van de zwangerschapshormonen in je lijf. Dit alles kan zorgen voor kraamtranen. Dit gebeurt meestal op dag 3 na je bevalling en is heel normaal. Het wordt ook wel de babyblues genoemd en vrijwel iedere pas bevallen vrouw heeft er last van. Laat dit maar even gebeuren, de tranen mogen stromen, meestal lucht het ook op.

Het is heel normaal als je niet volop kan genieten tijdens je kraamtijd. Moeder worden is een grote verandering en het is normaal dat je tijd nodig hebt om te herstellen. Ook kan het voelen dat je echt nog moet wennen aan jullie baby. Soms voel je niet meteen de liefde die je misschien vooraf had bedacht. Neem de tijd en rust die hiervoor nodig is. Weet dat je deze gevoelens kan delen met ons als verloskundigen. Want bespreken van je gevoelens kan al een hele opluchting zijn.

Ervaringen

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow