Regelzaken

Geboorte aangifte

Na de geboorte van jullie kindje doe je binnen 3 dagen aangifte bij de gemeente waarin je kindje geboren is. Let op, dat is dus niet altijd de gemeente van je woonplaats. Als je in de gemeente Overbetuwe woont maar je bent bevallen in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, dan moet je de geboorte aangifte doen bij het gemeentehuis in Arnhem.

Meestal wordt de aangifte gedaan door de partner. Als hij of zij dat niet kan doen, dan kan je het natuurlijk ook zelf doen of iemand anders die bij de bevalling aanwezig was.

Sinds de Coronatijd is het mogelijk om de geboorteaangifte digitaal te doen. Een bezoek aan het gemeentehuis is dan dus niet nodig.
Na de bevalling geef ik je een ingevuld en ondertekend formulier met de gegevens van de geboorte. Dit formulier heb je nodig bij de digitale geboorte aangifte.

Kinkhoestvaccinatie - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Zorgverzekering

Enige tijd na de geboorte aangifte ontvang je een bericht met het BSN-nummer van jullie baby. Wanneer je dit gekregen hebt, kan je jullie baby aanmelden bij je zorgverzekeraar. In het algemeen wordt dit geadviseerd te doen binnen twee maanden na geboorte.

Overig

En dan zijn er nog andere dingen waar je aan kan denken, zoals het openen van een spaarrekening voor je kindje en het aanvragen van de kinderbijslag.

Kijk ook nog eens goed naar de verzekeringen die je hebt. Misschien wil je deze gaan aanpassen nu jullie gezinssituatie veranderd is. Je kunt hierbij denken aan je inboedel-, aansprakelijkheids- inzittenden- en uitvaartverzekering.

En wat een moeilijk onderwerp is om over na te denken, maar wel belangrijk is dat je iets regelt voor je kindje voor het geval een of beide ouders overlijden. Dit kan je laten beschrijven in een testament. Je kan hierbij ook een voogd aanstellen.

Hielprik en gehoortest

In de eerste week, tussen dag 5 en dag 8, worden er bij jullie baby nog twee controles gedaan. De hielprik en de gehoortest. Vooraf krijg je hierover bericht van een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg. Zij komt hiervoor bij jullie thuis.
De gehoortest duurt maximaal enkele minuten en doet geen pijn. Je baby mag hierbij gewoon blijven slapen. Een dopje in het oor van je baby zendt een geluidje uit en registreert of de aanleg van het gehoor goed aanwezig is. Daarna wordt het tweede oor gemeten. Je krijgt meteen de uitslag.

Na de gehoortest wordt de hielprik gedaan. Je mag je baby hierbij zelf vasthouden en knuffelen. Sommige baby’s geven geen kik, en soms wordt er even flink gehuild. Dicht tegen jou aan, kan je je baby vaak al snel troosten.

Na een prik in de hiel van je baby druppelt er een kleine hoeveelheid bloed op een teststrook. Deze wordt opgestuurd naar een laboratorium en onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De ziektes waarop getest wordt, komen weinig voor. Het is belangrijk zo vroeg te testen, omdat er bij deze ziektes snel gestart moet worden met medicijnen of een speciaal dieet.

De uitslag van de hielprik ontvang je binnen 5 weken.

Ervaringen

“We willen je nogmaals ontzettend bedanken voor de fijne, rustige begeleiding tijdens de bevalling! We kijken er met een mooi gevoel op terug.”

Familie Terstegen uit Heteren

“Marieke is een lieve, betrokken, kundige en ervaren verloskundige. Mooi om te zien hoe zij zich blijft verdiepen en verbreden in het vak, zodat ze op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.”

Marjolein - collega verloskundige en coach Just Grow

“Marieke is een top verloskundige! Ze heeft 2 kindjes ter wereld geholpen bij mij en dat was zo bijzonder. Ik raad haar zeker aan!”

Patricia uit Elst