19:00 uur, start van de dienst. Degene die de dienst in gaat, haalt de dienst op bij de ander. Dit houdt in dat wij de diensttelefoon ophalen en de bijzonderheden van de afgelopen dagen aan elkaar bespreken. Dus als Marieke de dienst in gaat, haalt zij de spullen op bij Femke en andersom.
24 uurs dienst en meer
Wij doen meestal 2 tot 3 diensten van 24 uur achter elkaar omdat wij vinden dat dit efficiënter werkt, zowel voor jullie maar ook voor ons privé (overdrachten zijn soms veel te gezellig ;) ). Door meerdere diensten achter elkaar te hebben, is de kans groter dat wij niet hoeven over te dragen bijvoorbeeld tijdens een bevalling. Indien dit toch het geval is, mag je ervan uitgaan dat er niet veel verschil zal zijn qua begeleiding. Marieke en Femke hebben namelijk dezelfde visie en kijk op de verloskunde.
Nadat de dienst is opgehaald (meestal dus thuis, tenzij bij een bevalling) gaan we weer naar ons eigen huis en duiken we het liefst vroeg onder de wol, je weet immers nooit wie er die nacht gaat bellen omdat er zich nieuw leven aandient.
Als wij ‘s nachts hebben gewerkt, en een nieuw wondertje hebben mogen verwelkomen, gaan wij meestal nog even slapen tenzij het al ochtend is want dan rijden we meteen door om de kraamvisites.
Kraamvisites tijdens de dienst
Tijdens een kraamvisite komen we langs om te kijken hoe het gaat met mama, papa en baby(s). De kraamzorg geeft de controles door en bespreekt hoe de voorgaande dag(en) zijn geweest. Zo nodig stellen we samen een plan op voor bijvoorbeeld de borstvoeding, rusten en bovenal ook genieten.
Nadat we klaar zijn met de kraamvisites gaan we even langs de praktijk om te zwaaien naar onze collega die daar spreekuur doet en te vragen of we nog iets kunnen betekenen (administratief) voor haar. Tevens vullen we ook weer onze verlostas aan met de spullen die we tijdens de bevalling hebben gebruikt.
Verloskundige administratie
In de middag verwerken we de administratie. Er komt een hoop administratie en rapportage kijken bij een bevalling. Maar ook tijdens de zwangerschap moet er het een en ander geregeld worden zoals de 13 en 20 weken echo, de NIPT of andere bloeduitslagen. Soms moeten we voor een zwangere contact opnemen met het ziekenhuis/gynaecoloog of de huisarts. Dit doen wij ook zoveel mogelijk in de middag. Als het thuisfront het dan toelaat duiken we nog even voor 2 uurtjes in bed om weer wat bij te slapen van deze gebroken nacht.
Twee bevallingen tegelijk?
Nu hoor ik je denken, maar wat als je elke nacht een bevalling hebt, of wat als je er zelfs twee tegelijk hebt? Goede vraag. Wij zijn een gezellig kleine dorpspraktijk waarbij wij alle zwangere dames goed kennen. Maar doordat wij dus niet zo groot zijn, hebben wij niet iedere nacht een bevalling en kunnen wij daardoor prima meerdere diensten achter elkaar werken. Maar wat als er nu toch 2 bevallingen tegelijk zijn? Dan bellen wij altijd elkaar op, zo doen wij onze uiterste best dat je altijd een vertrouwd gezicht ziet. Als dit dan toch onverhoopt niet lukt, dan bellen wij onze achterwachtpraktijk uit de buurt op, en zo is zorg dus altijd 100% gegarandeerd!