Badbevalling

Heb je ooit gehoord van een badbevalling? In deze blog nemen wij je mee in de wondere wereld onder water.
Een badbevalling, wat is dat nou precies? Het woord zegt het eigenlijk al; een bevalling in bad. Dat kan in je eigen bad thuis zijn of in een gehuurd bevalbad. In dit laatste geval huur je een bevalbad die meestal lekker groot en rond is. Dit bad wordt opgeblazen met lucht waardoor je bijvoorbeeld zacht op je knieën in het bad kan zitten hangend over de zachte rand. Doordat het zo lekker groot en rond is, heb je veel bewegingsvrijheid. Het warme water wordt vaak als ontspannend ervaren door de barende vrouw. En hoe meer ontspannen je bent, hoe beter de natuur zijn werk kan doen. Het belangrijke hormoon Oxytocine zal dan optimaal haar werk doen.

Fan van een badbevalling

Maar waarom zijn wij dan zo’n fan van badbevallingen? Nou omdat jij als barende je beter kan ontspannen, van nature de houding aanneemt die goed voelt (en dus vaak ook het beste werkt) en de overgang vanuit de warme baarmoeder naar de grote wereld een stuk zachter is voor de baby. Kindjes zitten 9 maanden in het vruchtwater bij hun moeder in de buik, wanneer ze bij de geboorte dan weer in het water komen is deze overgang minder heftig en hard voor ze. Wij zien dan ook dat kindjes die onder water geboren worden vaak een rustigere start hebben en minder heftig hoeven te huilen. Evengoed worden hierbij de longen prima ontplooit. Wist je trouwens dat het prachtige plaatjes oplevert zo’n kindje die in bad geboren wordt?

Bevalling - Verloskundigenpraktijk Buik Baby Borst

Alleen maar voordelen?

Wat zijn dan de nadelen van zo’n badbevalling want dit klinkt natuurlijk fantastisch? Nou die zijn er niet, hahaha nee grapje. Ook aan een bevalbad kunnen kunnen mindere kanten zitten, je moet bijvoorbeeld het bad oppompen, althans dat is een mooie taak voor de partner. Het vullen kan wel een uurtje tijd in beslag nemen, dus als jij als een speer vooruit gaat is het bad soms niet op tijd gevuld. Ook kan je helaas indien het allemaal anders loopt niet altijd daadwerkelijk in bad bevallen als er bijvoorbeeld wat extra handelingen nodig zijn. Een ander nadeel kan zijn dat we na de geboorte van jullie kleintje niet altijd het bloedverlies goed kunnen inschatten. Probeer maar eens een druppel rode vloeistof in een glas water te doen (bijvoorbeeld rode limonade), ziet er gelijk heel dramatisch uit he ;) terwijl je dan helemaal niet veel bloed verliest. Om het goed te kunnen inschatten vragen we je dan alsnog met de baby naar bed te gaan om daar de placenta geboren te laten worden. Redenen om niet te kiezen voor een badbevalling? Nee wat ons betreft niet, wij vinden het fantastisch.En hoe zit het dan met het luisteren naar het hartje tijdens de bevalling in bad? Goede vraag, onze doptone, zoals het apparaatje heet waarmee wij naar het hartje van de baby luisteren, kan onder water en dus ook in bad gebruikt worden. Daarmee kunnen wij de conditie van de baby in de gaten houden.

Wij vinden het vooral heel belangrijk dat jullie een plek en een houding kiezen tijdens de bevalling die bij jullie past. Of dat nou thuis, in het ziekenhuis, in bed, bad, baarkruk of anders is, wij hebben ervaring met alle bevalhoudingen en wij vinden het dan ook heel belangrijk dat jij kiest waar jij je prettig bij voelt.
Vragen hierover? Stel ze gerust tijdens het spreekuur.

Bevalbad huren bij Buik Baby Borst

En we kunnen jullie het leuke nieuws meedelen dat vanaf januari 2022 je bij ons een bevalbad kunt huren!
Meer informatie volgt binnenkort via de website en onze social media. Maar natuurlijk kan je ook met al je vragen hierover bij ons terecht tijdens het spreekuur.