Een inkijkje in het leven van een verloskundige; wat heb je allemaal bij je?
Regelmatig krijg ik de vraag wat ik allemaal bij me heb tijdens mijn dienst als verloskundige.
Bij deze een inkijkje in mijn verloskundige tassen.
Verlostas
Hierin heb ik alle spullen die ik nodig heb voor het begeleiden van een thuisbevalling. Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan gebruiken we de materialen van het ziekenhuis en blijft mijn tas dus ongebruikt. Als je mijn verlostas open doet, zie je heel veel vakjes, zakjes, hoesjes en bakjes. Maar geloof me, ik weet precies waar alles ligt.
Bij een thuisbevalling is het meest gebruikte uit mijn tas de (on-)steriele handschoenen en de verlosset welke bestaat uit drie instrumenten; twee kochers om de navelstreng af te klemmen en de navelstrengschaar. Samen met de doptone met gel (baby’s hartslag monitoren), een stapel hydrofiel luiers (uit jullie voorraad) en wat materiaal uit het kraampakket (steriel gazen, celstof onderleggers en de navelklem of cordring) heb ik al vrijwel alles wat ik nodig heb.
Voor de baby heb ik een meetlint (meten van de lengte en hoofdomtrek) en vitamine K druppels bij me. Voor de zekerheid heb ik ook een unster bij me (‘ouderwetse’ hangweegschaal met doek) maar voor het wegen gebruiken we eigenlijk altijd de weegschaal van de kraamverzorgster.
Voor de rest zitten er materialen in die ik niet standaard nodig heb maar wel belangrijk zijn. Zoals medicatie en injectiemateriaal, een naaldencontainer (om gebruikte naalden veilig in te vervoeren) en een hechtset met bijbehorend hechtmateriaal (verschillende maten en soorten naald en draden). Daarbij nog een vliezenbreker, een steriele episiotomieschaar; om in te knippen tijdens het persen. Dit gebruik ik alleen bij nood wanneer de harttonen van de baby dalen en het nodig is dat hij/zij zo snel mogelijk geboren wordt.
Niet heel charmant om te dragen maar super handig is mijn hoofdlampje; voor goed zicht op een half donkere slaapkamer. En natuurlijk alles voor een goede hygiëne; zoals handalcohol, medisch mond/neusmasker, short, steriele en onsteriele handschoenen en steriele gazen.
Visitetas
Tijdens mijn dienst zijn er verschillende redenen dat ik bij je ‘op visite kom’ en daarbij gaat mijn visitetas altijd met mij mee. Natuurlijk bij de kraamvisites in de eerste week na de geboorte maar ook als ik opgeroepen word door een zwangere met een acute hulpvraag of wanneer je belt dat je bevalling begonnen is. Ook als je ervoor gekozen hebt om in het ziekenhuis te bevallen, kom ik bij de start van de bevalling eerst bij je thuis. Samen beslissen we of het al een goed moment is om naar het ziekenhuis te gaan.
In mijn visitetas heb ik de belangrijkste spullen bij me, handig in uiteenlopende situaties. Natuurlijk mijn doptone met gel (om naar de hartslag van de baby te luisteren), bloeddrukmeter met stethoscoop, steriele en onsteriele handschoenen, een vliezenbreker en een teststaafje om bij twijfel te beoordelen of de vliezen gebroken zijn.
Voor in het kraambed een onthechtset, voor het geval dat de hechtingen (die ip vanzelf oplossen) toch voor vervelende klachten zorgen. Maar ook prikkers en opvangbuisjes voor het afnemen van bloed wanneer de pasgeboren baby te geel ziet.
En omdat ik naast verloskundige ook lactatiekundige (borstvoedingsspecialist) ben, heb ik ook altijd verschillende borstvoedingshulpmiddelen bij me.
Als laatste maar niet onbelangrijk mijn laptop waarmee ik op elk moment in kan loggen in het cliëntensysteem en alle medische gegevens bij de hand heb.
Tas met baarkruk
De donker blauwe tas; onhandig door de grootte en de brede afmeting maar gelukkig niet zo zwaar. Hierin zit mijn baarkruk. Wil je thuis bevallen en weet je nog niet zeker of je gebruik zou willen maken van een baarkruk? Geen probleem, ik heb hem altijd bij me. Als je wilt, zet ik hem klaar op de kamer en kan je proberen of het wat voor je is.
Tas voor noodsituaties
De knalrode tas; een opvallende kleur zodat het duidelijk is waar hij staat als er een situatie ontstaat waar snel handelen nodig is. De inhoud van deze tas is zeer uitgebreid. De indeling heb ik zo overzichtelijk mogelijk gemaakt, zodat ik altijd weet waar ik wat snel kan pakken.
Een handigheidje hierbij zijn de gekleurde ‘etuis’ die erin zitten.
Etui blauw: kleur van lucht, dus zuurstof- en beademingsbenodigdheden voor de pasgeborene en moeder.
Etui geel: kleur van urine; materialen die nodig zijn voor bijvoorbeeld een blaaskatheter
Etui rood: kleur van bloed; infuus- en injectie materiaal
Verder neem ik in deze tas de zuurstofcilinder mee, gekoppeld aan een beademingsballon, met daarbij verschillende maten kapjes voor een (te vroeg geboren) baby en volwassene. Daarbij horen een stethoscoop, uitzuiger en stopwatch.
Bij elke thuisbevalling leg ik alles klaar voor het geval dat er een noodsituatie ontstaat. Gelukkig pak ik al ruim 11 jaar deze spullen na de bevalling vrijwel altijd ongebruikt weer in.
Na gebruik vul ik mijn tassen weer aan, worden de instrumenten gedesinfecteerd en opnieuw gesteriliseerd en één keer in de paar maanden controleer ik alle materialen op de houdbaarheidsdatum.
Het belangrijkste
O ja, het belangrijkste zou ik bijna vergeten; de diensttelefoon. De mobiele telefoon met oplader draag ik continu bij me. Ook zorg ik ervoor dat mijn auto voldoende getankt is en in de winter ijsvrij is. Naast een 100% bereikbaarheid en mobiliteit komt er ook een heel stuk flexibiliteit bij kijken. Als mijn dienst begint, weet ik nooit hoe mijn dag, én nacht, eruit zullen gaan zien. Laat dit nou juist één van de leukste dingen van het vak zijn. Want zeg nou zelf, je werkdag beginnen nog niet wetende dat je een paar uur later mogelijk bij een prachtige geboorte bent, hoe bijzonder is dat.